Araç alacaklar dikkat: İkinci elde artış hız kesti! Piyasada araç bolluğu
Milliyet.com.tr/ İkinci el araç fiyatlarında nisan ayı itibarıyla sınırlı bir artış görüldü. Yapılan araştırmaya göre nisanda fiyatların sadece yüzde 0.50 oranında yükseliş gösterdiği belirtildi. Bu yılın ilk 4 aylık sürecine bakıldığında sıfır ve ikinci el araç fiyatları yükseliş gösterdi. Peki nisanda artış neden sınırlı kaldı?
Öte yandan ikinci el ilan platformlarında toplam satılık araç sayısı 1 milyona dayandı. Peki piyasadaki araç bolluğunun sebebi ne? İkinci el ilanlarda en çok satışa çıkarılan modeller hangileri?
PİYASADA YÜZDE 15’LİK DARALMA!
Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “İkinci el araç piyasasında 2023’ün son çeyreği itibarıyla başlayan ve halen devam eden genel bir durağanlık hakim. 2024 yılı ilk 4 ayı ile geçtiğimiz senenin aynı dönemi değerlendirildiğinde ise yaklaşık %15’lik bir daralma söz konusu.
KADEMELİ ARTIŞ DİKKAT ÇEKTİ! YILIN İLK 4 AYI İÇİN OLUMLU TABLO
Öte yandan sıfır otomobilin fiyat cazibesini yitirmesiyle beraber Ocak ayı itibarıyla ikinci el otomobil satış adetlerinde kademeli artışlar kayda geçiyor. Verileri iki farklı bakış açısı ile değerlendirmek mümkün. Son 8 aydır devam eden durağan piyasa koşulları ve geçtiğimiz yıl ilk çeyreğine göre %15 daralma negatif yorumlanacağı gibi, 8 aydır devam eden durağanlığa karşın son 4 aydır satış adetlerinde görülen kademeli artış önümüzdeki süreç için pozitif yorumlanabilir.
İLK 4 AYDA FİYATLAR NE KADAR ARTTI?
Ancak her koşulda piyasanın arzu edilen seviyenin altında olduğunu söyleyebiliriz. İkinci el piyasasında devam eden durağanlık fiyatlara da etki ediyor. Sıfır otomobil fiyatları ocak ayından itibaren %10 ila 15 oranında artış göstermesine rağmen buna paralel fiyatlandırılması beklenen ikinci el piyasasında fiyat artışı ilk 4 ayda %5 civarında.
ARTIŞ HIZI SIFIRA GÖRE SINIRLI KALDI
İkinci el otomobilde fiyat artışı hızının sıfır otomobile oranla sınırlı kalmasının ana sebebi bu pazarda talebin düşük olması. Diğer yandan krediye erişimde yaşanan zorluklar, yüksek faiz ve mevduat oranlarının karlı yatırım argümanı olarak görülmesi talebi baskılayan ve dolayısı ile fiyatları belirleyen diğer faktörler arasında.
PİYASADA ARAÇ BOLLUĞUNUN SEBEBİ NE?
Online ilan platformları birer ilan havuzu. Son aylarda satış hızının düşmesi veya etki edecek oranda artmaması sebebiyle eski ilanlar havuzda yerini korurken, yeni girilen ilanlar bu kategoride sayının artmasına sebep oluyor. Öte yandan kullanıcıların mevduat oranlarının yükselmesi ile birlikte sahip oldukları otomobilleri satarak bu alanda değerlendirme refleksi, filo şirketlerinin küçülmeye giderek yüksek miktarda aracın satışa çıkarılması gibi pek çok sebep ikinci el piyasasında araç bolluğuna vesile oluyor.
EN ÇOK İLANA ÇIKAN MARKALAR HANGİLERİ?
Ülkemizde en çok satılan sıfır otomobil markalarının başında Fiat ve Renault geliyor. Dolayısı bu markaya ait bazı modeller gerek sıfır, gerek filo gibi hizmetlerde sık tercih edildiğinden ikinci el pazarının da çoğunluğu bu markalara ait. Örneğin Fiat Egea, Renault Clio ya da Megane gibi modellerin ikinci el ilan adetleri oldukça yüksek. Ford, Opel, Peugeot gibi markalarda da benzer istatistik söz konusu.
1 MİLYON TL VE ÜZERİ ARAÇLARDA FİYAT ARTIŞI DAHA FAZLA! BUNUN NEDENİ NE?
1 milyon TL baremi üzerinde bulunan araç ilan sayısında yaklaşık %1 artış görülse de, bu oranın genel tabloyu değiştirecek veya piyasa seyrine dair ipucu verebilecek nitelikte olduğunu söylemek yanıltıcı olabilir. Ancak son dönemlerde kullanıcı refleksinin 3 yaşa kadar olan araçlarda olması, ikinci el otomobil satıcısı meslektaşlarımızı da daha yeni otomobillerin satışa sunulmasına yönlendiriyor. Bu otomobillerin 1 milyon TL üzerinde olduğu düşünülürse arz-talep etkisinin %1’lik artıştaki faktörlerden bir tanesi olduğunu söylemek mümkün.
ARAÇ ALACAKLAR DİKKAT: FİYATLAR DAHA DA ARTAR MI?
Döviz kuru, enflasyon ve bunlara bağlı olarak belirlenen maliyetler neticesinde otomobil fiyatlarında bir miktar artış yaşanabilir. Özellikle sıfır otomobile paralel olarak artmayan ikinci el piyasasında talep yükseldiği takdirde, talebe istinaden sıfır otomobile oranla biraz daha fazla artış etkisi görebiliriz. Ancak Ticaret Bakanlığı’mızın aldığı tedbirler ve olumsuz koşulların tamamen ortadan kaldırılması neticesinde fahiş fiyatlama ya da hızlı fiyat artışları tekrarlanmayacak, fiyat artışları olsa dahi kabul edilebilir ve öngörülebilir oranlarda olacaktır.”