Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) uygulamaya koyduğu “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adlı yeni eğitim modeli ve meslek liselerindeki müfredat değişiklikleri eleştirilerin odağında. Eğitim-İş Başkanı Kadem Özbay ve diğer eğitimciler, meslek liselerinin piyasaya ucuz iş gücü sağlama ve inançlar üzerinden istismar aracı olarak kullanıldığını iddia ediyor.
Yeni müfredat ve meslek liselerinin rolü
Yeni öğretim izlencesi, mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile meslek eğitim merkezlerinin (MESEM) programlarında önemli değişiklikler getiriyor. Cumhuriyet’ten Aytunç Ürkmez‘in haberine göre, Eğitim-İş Başkanı Kadem Özbay’a göre, bu değişiklikler meslek liselerini “çocuk işçi bulma kurumlarına” dönüştürüyor. Özbay, bakanlığın bu adımlarıyla yoksul ailelerin çocuklarını ekonomik ve sosyal açıdan daha da dezavantajlı hale getirdiğini belirtti.
İstismar iddiaları ve toplumsal tepkiler
Özbay, meslek liselerinin piyasacı ve gerici bir eğitim anlayışıyla işlev gördüğünü, bu durumun toplumun büyük bir kesimini inançlar üzerinden istismar etmeyi hedeflediğini ifade etti. Eğitimci Nurcan Korkmaz ise yapılan müfredat değişikliğiyle işverenlere daha fazla sermaye aktarılabileceğini, çocukların eğitim haklarının tehlikeye atıldığını vurguladı.
Sermaye ve tarikat eleştirisi
Korkmaz, “Bu sistemle iktidar, tarikatlara mürit, piyasaya köle yetiştiriyor” diyerek, yeni eğitim modelinin temelinde yatan gerici ve piyasacı anlayışa dikkat çekti.