Milli Eğitim Bakanlığı ile 1942’den beri Türkiye’de eğitim veren iki Fransız okulu arasındaki krizde yeni bir aşamaya gelindi. Fransız okullarına yeni Türk öğrenci kaydı yapılmasına getirilen yasaklama çabası, mevcut öğrencilerin geleceğini de tehlikeye soktu. Bakanlık, mevcut Türk öğrencilerin eğitimine devam edebileceğini söylese de, Fransız Büyükelçiliği’ne gönderilen bir notada mevcut öğrencilerin denklik gerektiren okullar araması gerektiği belirtildi.
Gazeteci Nuray Babacan’ın bildirdiğine göre, MEB yönetiminin olumsuz tavrı aileleri tedirgin etti. Fransa Büyükelçiliği, MEB yönetiminin olumsuz yaklaşımlarını eleştirerek bir açıklama yaptı. Açıklamada, son üç ayda olumlu giden görüşmelerin havasının haziran ortasında değiştiği belirtildi ve şöyle denildi:
“Haziran ayı ortasında Türk tarafı, şimdiye kadar görüşülen önerilerin ötesine geçen bir anlaşma taslağı sundu. 2 Temmuz 2024 tarihinde Türk yetkililerden, bu anlaşmanın imzalanmaması halinde Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarının 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren Türk vatandaşı öğrenci kabul edemeyeceğini ve halihazırda kayıtlı olan Türk öğrencilerin Türk okullarına nakledilmesi gerektiğini bildiren resmi bir nota aldık.”
Fransa Büyükelçiliği’nin öğrenci velilerine gönderdiği metinde, sorunun çözümü için iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının devreye girdiği ve Fransa’dan bir heyetin Türkiye’ye gelmek üzere olduğu belirtildi. Öğrenci velileri, gözlerini Dışişleri Bakanları nezdinde yapılan görüşmelere çevirirken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın konu hakkında eksik bilgi paylaştığı ifade ediliyor. Türk öğrencilerle ilgili din dersi ve Türk müfredatı gibi dayatmalardan ise bahsedilmiyor.